НАУКА НА СЦЕНАТА 3 - СЕВЛИЕВО 2009
         НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ                                        BG   EN
НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ
"НАУКА НА СЦЕНАТА 3" СЕВЛИЕВО 2009

НАУЧИ ПОВЕЧЕ ЗА СЕВЛИЕВО

Пътуване към непознатото
Град Севлиево възниква като административен, военностратегически и стопански център на района в Х век... прочети повече »

Уикипедия
Град Севлиево се намира в Централна Северна България с областен център гр.Габрово, близо до географския център на страната...
прочети повече »

Сайт на община Севлиево
към сайта »

 

 

НА ДНЕШНИЯ ДЕН

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Пишете ни!


   ДОМАКИНИ НА ФЕСТИВАЛА

    ОБЩИНА СЕВЛИЕВО

Севлиево е център на община от Габровска област. Градът е разположен на главен път Е77, на 190км от София, на 280км от Варна и на 48 км от Велико Търново. Общината има 45 хиляди жители, които живеят в 52 населени места, 25 хиляди от тях в Севлиево.

През Възраждането занаятите на българското население били предимно обработка на кожи - работели близо 50 табашки работилници, абаджийство-шиене на горни дрехи и др. През 1844 година със средствата на големия родолюбец Хаджи Стоян Николов е построено светско училище - едно от първите в страната, с първи учител Петко Р. Славейков. Васил Левски създава в Севлиево през 1870 година революционен комитет, а през м. май 1876 година населението от балканските села от Севлиевско се вдига на въстание под ръководството на революционери от града. В продължение на 10 дни се водят сражения, загиват стотици мъже, жени и деца, а осем от водачите на въстанието са обесени на централния площад в града.

Предшественик на днешния град е средновековния град Хоталич - сравнително голям, с 4 квартала, две църкви и мощна отбранителна крепост, създаден в края на Х век на висок хълм западно от днешното място на града. Той е просъществувал до началото на XVII век, когато функциите му на административен център били поети от Севлиево.
Научи повече ТУК!

      Севлиево през вековете. Научи повече ТУК!
      Севлиево днес. Научи повече ТУК!


Гостите на града могат да пренощуват в 3 и 4 звездни хотели, да посетят исторически, култови и природни забележителности, да практикуват спортен риболов и лов, посетят състезания по мотокрос на най-модерния в Европа мотополигон край града.

   Хотел "Севлиево Плаза"
   Хотелски комплекс "Одеса"
   Хотелски комплекс "Росица"
   Хотел Горна Росица
   Къща за гости "Дан Колов"
   Хотелски комплекс "Романтика"
   Къща за гости "Балкан"

Виж ТУК!
Виж ТУК!
Виж ТУК!
Виж ТУК!
Виж ТУК!
Виж ТУК!
Виж ТУК!