НАУКА НА СЦЕНАТА 3 - СЕВЛИЕВО 2009
         НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ                                        BG   EN
НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ
"НАУКА НА СЦЕНАТА 3" СЕВЛИЕВО 2009

НАУЧИ ПОВЕЧЕ ЗА СЕВЛИЕВО

Пътуване към непознатото
Град Севлиево възниква като административен, военностратегически и стопански център на района в Х век... прочети повече »

Уикипедия
Град Севлиево се намира в Централна Северна България с областен център гр.Габрово, близо до географския център на страната...
прочети повече »

Сайт на община Севлиево
към сайта »

 

 

НА ДНЕШНИЯ ДЕН

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Пишете ни!ИСТОРИЯ НА ФЕСТИВАЛА
"НАУКА НА СЦЕНАТА"

 

           МЕЖДУНАРОДНИ ИЗЯВИ НА ФЕСТИВАЛА

Три водещи европейски изследователски организации през 2000 година предлагат широкообхватна програма, предназначена за европейските учители по физика – „Физика на сцената”. Целта е да се даде възможност на учители от училищата и преподаватели във Висши учебни заведения да участват в национални и международни прояви за обмяна на дидактически материали. Заключителният фестивал се състоя през месец ноември 2000 година в CERN, край Женева, Швейцария. Последвалите го две издания – „Физика на сцената 2” през 2002 година и „Физика на сцената 3” през 2003 година, се проведоха в Нордвайк, Холандия.

Решението на Международния организационен комитет е да се включат и учители по биология и химия в инициативата с цел да се засили интереса и да се преодолее отлива на млади хора от природните науки. През месец ноември 2005 година отново в CERN се проведе заключителният фестивал „Наука на сцената 1”. В него взеха участие представители от 29 европейски страни, в това число и България.

ДО МОМЕНТА ОРГАНИЗАТОРИ НА ФЕСТИВАЛА СА БИЛИ

Повече информация за международните изяви на фестивала може да откриете в:
http://www.phys.uni-sofia.bg/~sos/

>>>>

           ФЕСТИВАЛЪТ "НАУКА НА СЦЕНАТА" В БЪЛГАРИЯ

Предшественици на първия фестивал "Наука на сцената" са фестивалите "Физика на сцената", проведени в градовете София и Варна, съответно през 2002 и 2003 година.

===================================================================

Домакин на първия фестивал "Наука на сцената", проведен у нас през 2005 година, е град Плевен. Фестивалът се осъществява благодарение на съвместните усилия на редица институции и неправителствени организации – Британски съвет България, Министерството на образованието и науката, Съюз на учените, Съюз на физиците в България, Национален политехнически музей, НМ „Земята и хората”, експерти по физика... И най-вече благодарение на възрожденските усилия на учителите по физика и на техните възпитаници – нашите деца, чиито представяне вдъхва оптимизъм. Защото „на сцената” освен традиционно силни в работата с учениците центрове, се появиха и нови „играчи”, от чиито възпитаници очакваме успешни резултати от участието им в тази вълнуваща игра, наричана наука.

Повече информация за фестивала, проведен в град Плевен може да откриете в:
http://www.physicsos1.openfmi.net/

===================================================================

Домакин на втория фестивал "Наука на сцената", проведен у нас през 2006 година, е град Севлиево. От 10 до 12 Ноември в Дома на културата „Мара Белчева” - Севлиево, при изключително добра организация се провежда Националният фестивал „Наука на сцената 2”. В него се включват 534 учaстника от цялата страна. Младежите доказват, че физиката, химията и биологията могат да бъдат интересни, ако се представят по достъпен и завладяващ начин. Организатори на фестивала са Националният организационен комитет на програмата, Министерството на образованието и науката и община Севлиево. Мероприятието се осъществи и с подкрепата на Съюза на физиците в България, Съза на българските биолози, Българско дружество за химическо образование и история и философия на фимията – Съюз на химиците в България, Британски съвет България. В подготовката и провеждането на фестивала взимат участие ученици и учители от всички училища от града домакин. Най-многобройна е групата от СОУ „Васил Левски”, като училището се явява и главен организатор на мероприятието. Фестивалът получава гласност не само в местните медии, но и в централните новинарски емисии.

Повече информация за фестивала, проведен в град Севлиево може да откриете в:
http://physicsos2.hit.bg/BG/index.html

Разгледай снимки от второто национално издание на фестивала. Виж ТУК!

===================================================================

За домакин на третия национален фестивал, който ще се проведе през Април-2009 година, за втори пореден път е определен град Севлиево.

===================================================================